פציעות ספורט מתרחשות במהלך פעילות ספורטיבית. הם יכולות להיגרם עקב טראומה פתאומית או מפציעה הנגרמת כתוצאה משימוש יתר בחלק זה או אחר של הגוף.
פציעות ספורט טראומטיות מתרחשות לרוב בספורט מגע כגון כדורגל, כדורסל, ג'ודו, טניס, התעמלות קרקע, בלט וכדומה. פציעות ספורט בענפים אלו יכולות להתרחש עקב נפילה או התקלות בקרקע, התקלות בחפצים או שחקנים אחרים או אפילו שימוש בלתי מאוזן בשרירים מסויימים לעומת שרירים אחרים.
מנסיוני בטיפול בפציעות ספורט רוב האנשים העוסקים בספורט לוקים בחסר בשתי נקודות עיקריות:
1. אי הפעלה של שרירי הליבה
2. קושי בביצוע נשימה סרעפתית
הכוונה היא כי קיים קושי בנשימה מסונכרנת עם היציבה והדבר משליך באופן ישיר על היכולת של אותו אדם לבצע משימות או להשתמש בגופו ביעילות ובלי לגרום לשימוש יתר באזורים המרוחקים מאזור הגו והאגן (המרכזיים). שרירי הליבה האחראים על היציבה של עמוד השדרה ורצפת האגן מתקשים להסתנכרן עם הנשימה ופעמים רבות חלק גדול מהטיפול בספורטאי פרט לעיסוי ותרגילי חיזוק יהיה תרגול נשימה ועבודה לחיזוק שרירי רצפת האגן.
גורם נוסף וחשוב ביותר ביכולת לפתור פציעות ספורט הוא העבודה על הקשר בין מוח גוף וקרקע. עבודה זו נעשית באמצעות חיזוק הקשר בין יכולת נשיאת המשקל על כף הרגל לבין כאב או ליקוי יציבתי- למשל על ידי עיסוי, עבודה על שחרור ומתיחה ועבודה על משטחים נעים כגון כרית שיווי משקל- פיתה.
פציעות ספורט טראומטיות כוללות:
1.מתיחת שריר- יכולה לקרות כתוצאה ממתיחת יתר וקרע בסיבי שריר
2. מכות יבשות/חבלות- מכה שגרמה לנזק בכלי דם קטנים שגורמים לדימום בתוך הרקמה.
3. נקעים- נזק תוך מפרקי הנגרם כתוצאה ממתיחת רצועה מעבר ליכולתה להימתח.
4.פצע בעור- נזק לרקמת העור
5.שבר בעצם
6. פציעת ראש טראומטית
7.פציעות בחוט השדרה.
8. כאבי שרירים באזורים שונים הנגרמים עקב חוסר איזון והרמוניה בתפקוד שרירי הליבה או שרירים סמוכים שעובדים ביעילות מופחתת
9.בריחות שתן או צואה
פציעת ספורט קטסטרופלית מוגדרת כטראומה לראש, עמוד השדרה או למוח.
פציעות ספורט הקשורות בנזק מתמשך או החוזר על עצמו הן למשל- ברך אצנים, מרפק טניס , טנדינוזיס- דלקת בגיד, בורסיטיס בברך, בורסיטיס בירך וכדומה.
ענפי ספורט מסוימים נחשבים בעלי סיכון לפציעות כגון אופניים שכל נפילה מהן עלולה לגרום לחבלה או פציעה בשריר או בגיד. לאחרונה טיפלנו בקליניקה באשה כבת חמישים שנפלה ונחבלה קשות באופניים באזור הכתף, הירך והגב וסחבה כאבים באזורים אלו מספר חודשים לאחר התאונה. בטיפול עודדנו אותה לחזור לתהועה חופשית ונטולת כאב בכתף והראינו לה תרגילים למניעה של כאבים ופציעות נוספות בהמשך על ידי גיוס שרירי הליבה.
רוב הפציעות מתרחשות בספורט המקצועני וקבוצת ספורט המכבדת את עצמה כוללת בדרך כלל רופא, פיזיותרפיסט ומעסה כחלק מצוות המלווה את הקבוצה באימונים ובתחרויות או משחקים.לצערינו בארץ יש מקומות רבים שלא לוקחים לצוות שלהם פיזיותרפיסט ולכן פעמים רבות אנחנו נתקלים בספורטאים תחרותיים שמגיעים לטיפול אצלינו.
פציעות ספורט ברקמה הרכה מתרחשות כאשר הרקמה הרכה עוברת טראומה. התאים הפגועים והמתים משחררים כימיקלים שמייצרים תגובה דלקתית (inflammation) המאופיינת בכאב, חום, אדמומיות ונפיחות מקומית. התוצאה תהיה אובדן תפקוד של אותו אזור או אזורים נרחבים יותר. כלי דם שנפגעו ידממו אל תוך הרקמה. התגובה הטבעית של הגוף – נוצרת שכבה קטנה של לוחיות דם (פיברובלסטים) העוצרות את הדימום. תהליך זה מתחיל את הריפוי ואת יצירת הרקמה הצלקתית.
מכאן נובע ששלב הדלקת הוא השלב הראשון אך תגובת יתר דלקתית עלולה לעכב את הריפוי ולעכב את החזרה לפעילות. הטיפול המתבקש במצב זה הוא להקטין את התגובה הדלקתית על ידי קירור המקום וכך תהליך הריפוי הטבעי מואץ.
לכן המלצתי לכם היא כאשר אתם חווים פציעת ספורט טראומטית דאגו להרים את הגפה כדי לשפר את זרימת הדם למקום וכך להאיץ את הריפוי כמו כן שימו קרח על המקום מידית ובמשך 48-24 שעות הסמוכות לאירוע דאגו לקרר את המקום. עשר דקות בקרח משפיעות לשעתיים! לאחר מכן אם הכאבים לא עוברים ואתם רוצים לחזור לפעילות גופנית כמה שיותר מהר דאגו ליצור קשר עמנו ומכיוון שאנו מתמחים בטיפול בפציעות ספורט- קבעו תור עכשיו!
ככל שתתחילו את תהליך הטיפול מוקדם יותר הריפוי יתחיל מוקדם יותר וכך תוכלו למנוע בעיות כרוניות שילכו ויתפתחו עם הזמן..
אז מה אתם אומרים - עושים ספורט?